14 grudnia 2018 | Porady

JAK USUNĄĆ ŁUSKI Z RYBY?

Ryby przed przyrządzaniem należy dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą, aby pozbawić je śluzu, który mógłby być kłopotliwy przy dalszych etapach. Następnie należy określić, która metoda usuwania łusek będzie najodpowiedniejsza, dla danej ryby (zależy to od wielkości i sposobu osadzenia łusek w skórze). Łuski można skrobać, golić, zdejmować wraz ze skóra.

Skrobanie łusek

Najlepiej skrobać łuski ryby podążając od ogona do głowy ryby. Służy do tego specjalny nóż, jednak odpowiednim będzie również nóż z ząbkami. Na rynku są dostępne specjalne skrobaczki, które ułatwiają tę pracę, jednak przy pomocy noża można to równie dobrze wykonać (przy nieco większym wysiłku).

Golenie łusek rozpoczynamy od wybrania bardzo ostrego noża. Przyciskamy go do ryby w taki sposób, aby ostrze znajdowało się pod łuskami (ostrze delikatnie kierujemy ku górze). Wykonujemy szybkie i pewnie ruchy.

W celu pozbycia się łusek można zdjąć je wraz ze skóra. Jest to metoda, którą rzadko się stosuje i tylko w przypadku ryb, z bardzo grubą skórą.

Usuwanie łusek jest to nieskomplikowany choć stosunkowo czasochłonny proces, jednak nie należy się tym zniechęcać, ponieważ wraz z uzyskaniem większej wprawy, obróbka będzie krótsza.


go back

More news

19 sierpnia 2019

Grillowane ryby z puszki – tego jeszcze nie jadłaś!

Czy wiesz, że w Hiszpanii i Portugalii ryby z puszki to ważny element zarówno codziennych przekąsek, jak i wykwintnych dań? Sposób wykorzystania tych wartościowych, lecz wciąż niedocenianych produktów może cię zaskoczyć. Kelli Foster z magazynu  „The Kitchen” zachwyca się potencjałem sardynek z puszki, które przygotowuje na imponującą ilość sposobów! Dziennikarka na pierwszym miejscu stawia minimalizm […]

czytaj więcej

15 sierpnia 2017

Odkryj linię DIABETIC!

Nowa linia makreli DIABETIC to innowacja na rynku, dedykowana do diabetyków oraz wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i chcą być fit. Filety z makreli w wodzie z linii DIABETIC dostępne są w dwóch wersjach smakowych: z papryczką jalapeno oraz z cytryną i pieprzem. Niski indeks glikemiczny produktu (IG<50) sprawia, że makrela zapewnia uczucie sytości […]

czytaj więcej

1 lipca 2017

Salatino 7 zbóż – poznaj moc ziaren!

Cechą wszystkich sałatek Salatino jest fakt, że stanowią one zbilansowany posiłek – z przemyślanymi składami zapewniającymi odpowiednią zawartość składników odżywczych oraz kaloryczność. Wyjątkowość najnowszej linii Salatino – która docelowo będzie się opierać o 7 różnych zbóż – kryje się w mocy super foods, czyli produktach mających wybitnie korzystny wpływ na nasze zdrowie. Salatino to kompozycja […]

czytaj więcej