14 December 2018 | Porady

JAK USUNĄĆ ŁUSKI Z RYBY?

Ryby przed przyrządzaniem należy dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą, aby pozbawić je śluzu, który mógłby być kłopotliwy przy dalszych etapach. Następnie należy określić, która metoda usuwania łusek będzie najodpowiedniejsza, dla danej ryby (zależy to od wielkości i sposobu osadzenia łusek w skórze). Łuski można skrobać, golić, zdejmować wraz ze skóra.

Skrobanie łusek

Najlepiej skrobać łuski ryby podążając od ogona do głowy ryby. Służy do tego specjalny nóż, jednak odpowiednim będzie również nóż z ząbkami. Na rynku są dostępne specjalne skrobaczki, które ułatwiają tę pracę, jednak przy pomocy noża można to równie dobrze wykonać (przy nieco większym wysiłku).

Golenie łusek rozpoczynamy od wybrania bardzo ostrego noża. Przyciskamy go do ryby w taki sposób, aby ostrze znajdowało się pod łuskami (ostrze delikatnie kierujemy ku górze). Wykonujemy szybkie i pewnie ruchy.

W celu pozbycia się łusek można zdjąć je wraz ze skóra. Jest to metoda, którą rzadko się stosuje i tylko w przypadku ryb, z bardzo grubą skórą.

Usuwanie łusek jest to nieskomplikowany choć stosunkowo czasochłonny proces, jednak nie należy się tym zniechęcać, ponieważ wraz z uzyskaniem większej wprawy, obróbka będzie krótsza.


Cofnij

More news

14 September 2020

Graal w Rytmie Nagród!

Kup dowolne produkty Graal za min. 10 zł i zachowaj paragon.

read more

3 September 2020

Comfort food – zdrowe jedzenie na poprawę nastroju z Graal

Comfort food to jedzenie inspirowane wspomnieniami. Przywołuje wyjątkowe chwile i osoby, poprawia nastrój i dodaje energii. Czy comfort food może być zdrowe? Graal udowadnia, że tak!

read more

12 August 2020

Szukaj ryb w wodnej zalewie

Bo rybka lubi pływać. I niekoniecznie w tłustej śmietanie czy oleju albo bardzo popularnym sosie pomidorowym. Ryby w wodnej zalewie, które pojawiły się w nowej linii produktów Graal, są zdrowsze i dają  większe możliwości eksperymentowania w kuchni. 

read more