Ciasto: mąkę wsypać do miski i dodać sól. W mące zrobić dołek, do którego wkruszyc świeże drożdże, rozpuszczone przez ciepłą wodę. Przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wszystko ze sobą rozmieszać, na koniec dodać oliwę i wyrabiać ciasto do momentu, w którym stanie się sprężyste i zacznie ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować oliwą.
Farsz: w woku rozgrzać oliwę z oliwek. Wyłożyć cebulę pokrojoną w piórka. Posypać ją cukrem i dusić kilka minut. Następnie dodać rozmaryn (same listki). Dusić pod przykryciem chwilkę, a potem dolać wodę na dwie tury. Gdy pierwsza część wody wyparuje, wtedy dopiero dodać pozostałą część wody. Cebulę dusić do miękkości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na rozciągnięte ciasto wyłożyć cebulę, a na koniec wędzone szproty. Odstawić placek na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut, aż się zrumieni.
Przepis z bloga Blondynka gotuje