Graal > Przepisy > Śledź > Placki podane ze śledziem i kwaśną śmietaną

Placki podane ze śledziem i kwaśną śmietaną

Components

  • 60 dag ziemniaków mączystych
  • 30 dag marchewki
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie - zależy to od gatunku ziemniaków)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Składniki do dekoracji:

  • 2 puszki GRAAL WILD FISH Filety ze śledzia w wodzie z solą morską
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • koperek

Preparation

Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, odstawiamy na 5 minut i porządnie odciskamy. Mieszamy z natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną i orzechami. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy placuszki, aż się z obu stron zarumienią. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C. Pieczemy około 10 minut.

Śledzie kroimy w cieniutkie plasterki, które układamy na upieczonych plackach. Dokładamy kleksa śmietany i posypujemy koperkiem.

Zobacz także